dilluns, 29 de setembre del 2008


L'autor del discurs va ser en Quim Monzó, un home que parla molt ràpid i que té molts "tics". És escriptor, i sobretot ha escrit contes. Jo mai n'he llegit cap llibre seu i per tant no puc dir si m'agrada o no,però si que puc dir que n'he sentit bones crítiques. Penso que ha de ser bo, ja que no donen l'honor ni la responsabilitat de fer el discurs inaugural d'una fira tant important com es aquesta a una persona que no sàpiga escriure. La fira del llibre de Frankfurt és, segurament, la més important del sector i que aquell any la convidada especial fos la cultura catalana va ser un honor.En el públic, penso que hi havia tres tipus de persones: les primeres sòn aquelles a qui realment els hi interessava el discurs i per tant el volien(i podien) escoltar-lo en directe.Els segons eren els que estaven allà "perquè toca, i si toca,toca" . I els tercers eren els catalans que ho van mirar desde casa. Crec que el format del discurs que va fer va ser molt original i encertat, ja que cadascú ha de fer alló que sap fer millor.
El text es pot dividir en tres parts:en la primera part, l'autor dupta de si acceptar l'encàrrec o no. En la segons fa un petit repàs per la història de Catalunya i la literatura catalana i parla de l'estat actual i el futur d'aquesta.A la tercera part intenta esvrinar quin contingut hauria de tenir el discurs.
La seva forma de parlar i expressar-se fa que la gent estigui pendent del discurs i que aquest sigui més amé. L'objectiu d'aquest discurs era parlar de la literatura catalana, del català i de Catalunya d'una forma amena i divertida fuguint del típic discurs avorrit, i l'ha complert a la perfecció. Durant el discurs i en especial a la segona part parla de Frederic Mistral, escriptor occità i premi Nobel de literatura,1904 i es quiexa que desde aquest moment, cap altre literatura sense estat ha guanyat aquest premi.
En conclusió, aquest discurs m'ha agradtat molt ja que l'he trobat molt animat i divertit, però alhora contundent i clar.El fet que ho llegis en Quim Monzó fa millor el text i crecque amb això que he dit tothom hi estarà d'acord.No acabo d'estar segur de si aquest discurs farà algún bé a la nostra literatura, del que sí que estic segur es de que la fira del llibre de Frankurt,en general, si que ha anat bé per la literatura catalana i per tant per Catalunya.El sol fet de que es tradueixin obres catalanes a altres idiomes com l'alemany, l'anglès, l'holandès,l'italià el portuguès i moltes més fa obrir fronteres als nostres autors cosa que espero fagi donar a conèixer a arreu la situació de Catalunya. Ara mateix també estic pensant en el perquè moltes d'aquestes obres que estan sent traduïdes a idiomes parlats per molt poca població no han sigut publicades en la tercera llengua més parlada del mòn,l'espanyola, la qual teòricament ens representa però la que també com podem veure,no ens vol donar a conèixer.